Hastanemiz Başhekimi Serdar KALKAN dan, Ailelere Anne Sütü Bilgilendirme Mektubu
01 Haziran 2022

DEĞERLİ HEMŞERİM

İlçemizde anne sütü kullanımının arttırılması için yoğun bir çalışma sürdürmekteyiz. Sağlıklı nesillerin yetişmesi için her yenidoğan bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütü alması gerekmektedir. Sadece anne sütü kullanım oranlarının arttırılması ile toplum sağlığı üzerinde uzun vadede çok ciddi katkılar sağlanmaktadır. Bu kadar önemli bir konuda sağlık çalışanları olarak yoğun gayret sarf etmekteyiz. Bizlerin dışındaki kişilerin de bilgilendirilmesinin bu konuya ciddi katkı sağlayacağı düşüncesi ile sizlerden destek talep etmekteyiz.

Dileğimiz; sizin de çevrenizde gerekli bilgilendirmeleri yaparak anne sütünün önemi ve faydalarının kavranması, emzirmenin yaygınlaştırılması konusunda bizlere yardımcı olmanızdır.

Size anne sütünün bebek, anne ve sosyo-ekonomik açıdan önemi hakkında kısaca bilgi vermek istiyoruz.

Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF her bebeğin doğumdan itibaren 6 aya kadar sadece anne sütü ile beslenmesini, 6 aydan sonra ek besinler ile birlikte 2 yaş ve üstüne kadar anne sütüyle beslemenin devam ettirilmesini önermektedirler.

ANNE SÜTÜNÜN BEBEK İÇİN YARARLARI

1- Sağlık yönünden akut ve kronik hastalıkların riskini azaltır

• Alt solunum yolu enfeksiyonları , Otitis media (orta kulak iltihabı)

• Bakteriyel menenjit ,İdrar yolu enfeksiyonları

• Allerjik hastalıklar , Ani bebek ölümü sendromu

• İnsuline bağımlı diyabet (Şeker hastalığı ), İshal  Lenfomalar(Lenf kanseri)

• Obezite(şişmanlık)

• Ülseratif kolit

2- Bağışıklık sistemini güçlendirir

• Hücresel immünite, canlı hücreler, Normal floranın oluşmasına yardım.

• Prebiyotik ve probiyotik öze,llikleri, Enfeksiyonlara karşı korur.

• Aşıların etkinliğini artırır.

3- Büyüme-Gelişme ve Psikolojik yönden yararları

•Anne-bebek ilişkisini kuvvetlendirir.

•Bebeğin ruhsal, bedensel ve zekâ gelişimine yardımcı olur.

•Dikkat azlığı sendromu, ilgisizlik gibi olgularda anne sütü alımı önem kazanmaktadır.

•Çene diş gelişimini iyi yönde etkiler, Büyüme faktörleri, organ ve doku olgunlaşmasını sağlar

Bebeğin yeri doldurulamayacak ilk aşısıdır

ANNE İÇİN YARARLARI

1- Sağlık yönünden

•Emzirme, göğüs kanseri. over kanseri endometrium (rahim için tabakası) kanseri ve meme kanserine yakalanma riskini azaltır.

•Emzirme, anneyi ileride ortaya çıkacak kemik erimesinden (osteoporozis) korur.

•Emzirme, uterusun eski haline dönmesine yardımcı olur, anneyi aşırı kan kaybından ve anemiden korur

•Emziren annelerde endometrozisin ilerleme hızı daha düşüktür.

•Emzirme kilo vermeyi kolaylaştırır. Emzirme, kadının günlük enerji gereksinimini yaklaşık 500-600 kalori arttırır. Sağlıklı ve doğru beslenen anne, emzirme sırasında enerji harcadığından ve süt üretimi için yağ dokusu kullanıldığından daha kolay ağırlık kaybeder.

2.Psikolojik yönden

•Annelik duygusunun gelişmesine neden olur.

•Emzirme, anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirir.

•Emziren annelerin kendilerine güvenleri fazladır bu durum süt verimini olumlu yönde etkiler.

•Emzirmek anne için doğal bir sakinleştiricidir.

İshalli küçük çocuklarda ishali önlemek için anne sütünün gerekliliği uzun süredir. Son yıllarda, anne sütüyle beslenmenin ishalin tedavisinde, sıvı kaybını önlemede ve iyileşmeyi hızlandırmada da önemli olduğu açıklığa kavuşmuştur. İshal dışında zatürre gibi hastalıkları önleyici etkisi de mevcuttur.

SOSYOEKONOMİK (TOPLUMSAL) YARARLARI

• Sağlık harcamaları azalır.

• Çocuk hastalıklarının tedavisindeki iş gücü azalır.

• İş günü kaybı azalır, izin alma ve para kaybı azalır.

Artık günümüzde biliyoruz ki;   Çocuklara yaşam için en iyi başlangıç anne sütüdür.

Maalesef Dünyada her sene bir milyondan fazla çocuk anne sütü ile beslenemediği için ishal, solunum yolu ve diğer enfeksiyonlardan ölmektedir. Birçok çocuk anne sütüyle beslenmediğinde, yakalanamayacağı hastalıklara yakalanmaktadır.

Yukarda anne sütünün önemi konusunda size bilgi vermeye çalıştık.

Siz değerli hemşerilerimizde beklentilerimiz şunlardır;

İş, sosyal yaşam ve aile hayatınızın her aşamasında anne sütünün önemi konusunda gerekli bilgi ve hassasiyeti göstermeniz.

-Sağlıklı gelecek nesiller için yenidoğan bebeklerin mama, biberon ve yapay besinler ile beslenmelerinin önlenmesini ve emzik kullanımının önlenmesi gerekliliği konusunda çevremizdeki anne ve anne adaylarını bilgilendirilmesi.

-Aile içinde anneye gerekli desteğin sağlanması (Annenin dinlendirilmesi, emzirmeye uzun ve kaliteli zaman ayırması, psikolojik desteğin sağlanması, yanlış bilgi ve olumsuz deneyimlerin önüne geçilmesi)

-Çevrenizde anne ve anne adaylarına Emzirme konusunda eğitim ve destek ihtiyacı olanları hastanemiz Emzirme danışma birimine yönlendirilmesi

-Konu ile ilgili kurumumuzdan sizlerin talebiniz durumunda her türlü eğitim, seminer vb. faaliyetleri konusunda gerekli destekler sağlanacaktır.

Başhekim

Uzman Dr. Serdar KALKAN