Mardin’de “Rüptüre Abdominal Aort Anevrizması Ameliyatı” İlk Kez Kızıltepe Devlet Hastanemizde Gerçekleştirildi
16 Mart 2022

Mardin’de “Rüptüre Abdominal Aort Anevrizması Ameliyatı” İlk Kez  Kızıltepe Devlet Hastanemizde Gerçekleştirildi

Rüptüre Abdominal Aort Anevrizması’nın ciddi kayıplara (%80-90 ölüm mortalitesi) neden olan bir hastalık olmakla birlikte ameliyatının da ciddi riskleri taşıdığı bilinmektedir. Mardin’de şimdiye kadar yapılmamış olan “Rüptüre Abdominal Aort Anevrizması Ameliyatı” ilk defa Kızıltepe Devlet Hastanemizde görev yapan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Mustafa ÇELİK ve Opr. Dr. Tufan OKUMUŞ tarafından gerçekleştirildi.

Anevrizma, kan damarlarının duvarlarındaki zayıflama sonucu bir balon gibi genişlemesi olarak tanımlanmaktadır. Anevrizma'da damar duvarı zayıflamış, incelmiş ve yırtılma riski mevcuttur.
87 yaşındaki hastamız Şaha Büyükaslan, klasik Abdominal Aort Anevrizma Rüptür belirtileri olan, şiddetli karın ağrısı ve yan ağrısı ile hastanemiz acil servisine müracaat etmiştir.

Opr.Dr.Mustafa ÇELİK tarafından yapılan muayene sonucunda hastanın belirtilen şikayetlerine ek olarak pulsatil, elle hissedilen abdominal kitle ve hipovolemik şok tablosunun da eşlik ettiği görülmüştür. Daha önceden bilinen anevrizması olan hastamıza, çekilen İlaçlı Tomografide, hastanın infrarenal abdominal aort anevrizmasının rüptüre (yırtıldığı) olduğu görülmesi üzerine acilen ameliyata alındı.

Ameliyatta tespit edilen genişlemiş ve patlamış damar görüldü. Anevrizmektomi + Hematom boşaltılması + aorta bi-iliak bypass greft operasyonu yapıldı.

Başarılı bir operasyon geçirildiğini söyleyen Dr. Mustafa ÇELİK, hastanın şu an tedavisinin sürdüğünü ve  genel durumunun iyiye gittiğini belirtmiştir.

Konuyla ilgili açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Saffet Yavuz; “Hastanemizde bu tür başarılı ameliyatların gerçekleşmesi hem bizim hem de ilimiz için gurur verici bir durum. Hastalarımızın kendi memleketlerinde hizmet almalarının hastalık sürecinde hastalarımızı olumlu yönde etkilemededir. Bu da hastalığın seyrini değiştirmektedir. Kızıltepe Devlet Hastanemizde gerçekleştirilen bu başarılı ameliyatta emeği geçen hekim arkadaşlarımı ve ekip arkadaşlarını canı gönülden kutlar, meslek hayatlarında başarılar dilerim.’’dedi.